dimecres, 12 de juny del 2019

Informe sobre ciberassetjament escolar i xarxes socials EPA (euparents.eu)


Vivim en un món globalitzat, ple d’oportunitats i amb un accés il·limitat a la informació.
Els nostres fills són membres de les xarxes socials i, tot i el que nosaltres pensem, s’hi connecten cada vegada amb més freqüència i a una edat més primerenca. Som la primera generació de pares i educadors que estem aprenent a conviure amb les xarxes socials però que no hem crescut amb elles, i no hem estat educats ni instruïts per saber com actuar-hi. Preferim pensar que Internet i les xarxes socials no tenen res a veure amb nosaltres.
Preferim creure que podem ignorar-ne completament l’existència, tot i la seva omnipresència; potser desconeixem com i quan Internet i les xarxes socials van aparèixer i creiem que són part d’un altre món o que no són un problema nostre. Tot i així, tant si ens agrada com si no, hem d’acceptar que aquestes eines han vingut per quedar-se; encara que tanquem els ulls i mirem cap a una altra banda, el món ha canviat. El món digital ja no és un fenomen restringit només per a uns quants, de fet és gairebé el contrari, i l’accés per a tots s’ha erigit com una norma i un requisit bàsic.
Consideracions Internet i les xarxes socials són instruments tremendament positius, poden proporcionar-nos grans avantatges i donar-nos, als pares, l’oportunitat de compartir alguna cosa nova amb els nostres fills: una cosa que és interessant per a ells i que ens permet participar en les seves vides, problemes, somnis o preocupacions. L’ objectiu de la nostra presència a Internet i a les xarxes socials no ha de ser el control dels nostres fills, la intenció de violar la seva llibertat o d’envair la seva privacitat. Els nois volen comunicar-se amb el món i no els hem d’excloure d’aquesta possibilitat. Hem de ser capaços d’establir una bona relació amb cadascun d’ells i assegurar-nos que podem parlar de tot allò que els pugui preocupar, amb una intervenció com a pares, no com a amics. Els nostres fills han d’aprendre el meravellós món d’oportunitats que ofereixen les xarxes socials, però també han de parlar i sentir-se acompanyats i ajudats per nosaltres. Una pantalla i una contrasenya en un ordinador, una tauleta o un mòbil ens atorguen un gran poder, del qual podem fer-ne un ús correcte o incorrecte.
La nostra tasca com a pares i educadors és la mateixa a les xarxes socials i a Internet que en els altres aspectes de la vida: ajudar als nostres fills a trobar el bon camí i intentar protegir-los del perill i el fracàs. Punts a tenir en compte i pas a l’acció Els pares, com a primers educadors dels fills, han d’aplicar aquesta norma igualment en relació a les xarxes socials i a Internet, tal com fan en altres aspectes de la vida dels seus fills. Els pares necessiten informació i formació en relació a les xarxes socials i a Internet. La National Parents Associations ofereix cursos, lliçons pràctiques o altres suports (per exemple, línies d’ajuda) en aquest terreny. Aquesta associació té un paper estratègic en l’organització i execució de campanyes d’informació i prevenció a la Unió Europea i en l’àmbit nacional. La Unió Europea hauria de promoure fons per a l’educació i per a campanyes d’informació i prevenció dirigides tant a pares com a fills.
Els pares són responsables d’educar els seus fills per tal d’obtenir bons comportaments socials, cada dia, de la mateixa manera que en l’ús d’Internet i de les xarxes socials, on hi ha la possibilitat de compartir informació privada i missatges, fotografies o vídeos. Els pares han de ser conscients dels riscos d’Internet i les xarxes socials i preocupar-se’n; en conseqüència, han de posar una sèrie de mesures de protecció per a menors a l’hora d’accedir a determinats continguts. Això ha d’incloure un pas previ que cridi clarament l’atenció dels fills, que han d’informar els seus pares si es registren en llocs web específics. Nosaltres, com a pares, som a vegades responsables financers o legals dels crims i abusos dels nostres fills. Hem d’admetre que aquesta és una àrea sensible i que hem de buscar-hi solucions per no violar els drets bàsics del menor.
Els pares demanen que les companyies i els propietaris de les xarxes socials respectin els drets del menor en les activitats dels llocs web. L’EPA (Associació Europea de Pares) proposa un paper mediador entre les empreses i els consumidors de les xarxes socials per garantir que aquests drets es facin efectius, i demana als proveïdors de xarxes socials que estableixin normes sobre el control i la supervisió dels continguts publicats en els llocs web, com ara els anuncis violents i vulgars. Això inclou el desenvolupament i l’aplicació d’eines de control de contingut que l’usuari i altres puguin situar en un perfil, per poder comprovar si el contingut és vulgar, abusiu o violent. Aquestes mesures s’haurien de fer amb l’objectiu que les xarxes socials esdevinguin eines segures per als nens, lliures de contingut inadequat, on els pares puguin estar segurs que el seu fill està fora de perill. Tots els menors han de tenir la màxima protecció possible a les xarxes socials.
Insistim que els nostres fills han de tenir l’opció d’esborrar la seva informació o qualsevol contingut personal que pugui perjudicar-los. És molt important garantir a les persones més joves i vulnerables el dret d’eliminar les seves dades personals i determinats continguts, imatges, vídeos i comentaris. Aquest problema hauria de ser una prioritat per a Internet i els proveïdors de xarxes socials.
Declaració: Les associacions nacionals de pares que pertanyen a l’EPA, en base al dret i el deure dels pares a educar els seus fills i fomentar-ne el desenvolupament correcte en tots els camps, inclòs l’ús correcte de les xarxes socials i, en particular, la importància de protegir els fills dels episodis cada vegada més freqüents d’assetjament cibernètic: demana a les institucions de la Unió Europea, als Estats membres i a totes les parts interessades que adoptin mesures per garantir les consideracions esmentades a “Punts a tenir en compte i pas a l’acció”. Us ho demanem per tal de millorar la protecció dels infants en el món d’Internet i per reduir els danys causats pel (ciber)assetjament escolar. L’Associació Europea de Pares s’uneix a Big March, la iniciativa de prevenció de l’assetjament cibernètic, i exigeix:
- Noves lleis per protegir el dret dels nens europeus a viure sense por a la intimidació i l’assetjament cibernètic.
- Un finançament suficient per als serveis que prevenen i protegeixen els nens europeus de la intimidació i l’assetjament cibernètic.
- Un dia europeu contra l’assetjament escolar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada